maj-listopad 2014
podsumowanie
ZDROWE ŻYWIENIE I DIETA 1000 pierwszych dni dla zdrowia*
Jesteś w dziale Projekty

Zdrowe żywienie i dieta

Cykl bezpłatnych warsztatów w ramach programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”
Organizator: Towarzystwo Ratowania Kultury w Nowej Hucie
Partner: Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida w Krakowie, ARTzona OKN

Zdrowe żywienie i dieta” to warsztaty skierowane do obecnych i przyszłych rodziców oraz opiekunów małych dzieci, realizowane w ramach programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” w ARTzonie Ośrodka Kultury im. C. K. Norwida w Krakowie. Spotkania odbywały się w dwóch turach:

przedwakacyjnej maj-czerwiec 2014 oraz powakacyjnej wrzesień-październik 2014 r.

Warsztaty odbywały się w czterech cyklach:

1. „Naturalnie będę karmić”,
2. „Mama karmiąca i jej dziecko od kuchni”,
3. „Dieta przyszłej mamy”,
4. „6 złotych zasad zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni”.

Podczas spotkań poruszane były zagadnienia m.in. odżywiania w ciąży, jego wpływu na prawidłowy rozwój płodu i zdrowie dziecka w ciągu całego życia oraz wyłącznemu karmieniu piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia dziecka. Cykl spotkań przeznaczony był dla wszystkich tych, którzy opiekują się niemowlętami i małymi dziećmi i ma na celu uświadomienie rodzinom znaczenia zdrowego żywienia dzieci, szczególnie w pierwszych trzech latach życia. 

 

 

 

 

W obu turach przed- i po- wakacyjnej odbyło się łącznie 20 dwugodzinnych warsztatów. Oto ich szczegółowa tematyka:

I CYKL Naturalnie będę karmić

Temat: naturalnie będę karmić, przygotowanie do karmienia piersią
prowadzenie Iwona Koprowska, certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka

Temat: dalszy przebieg karmienia
(przebieg karmienia a rozwój dziecka, karmienie a praca, odstawianie od piersi)
prowadzenie Iwona Koprowska, certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka

 

II CYKL Mama karmiąca i jej dziecko od kuchni

Temat: zapotrzebowanie i zasady żywieniowe dla mam w ciąży i karmiących, przepisy
prowadzenie Iwona Koprowska, certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka

Temat: Przegląd produktów z naszych lodówek i półek sklepowych, przepisy
(produkty zalecane, niezalecane, czytanie etykiet)
prowadzenie Iwona Koprowska, certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka

 

III CYKL „Sześć złotych zasad żywienia dzieci”

Tematyka: Żywienie w okresie wczesnego dzieciństwa - produkty, których nie powinno zabraknąć w prawidłowo zbilansowanym menu najmłodszych.
Prowadzenie: Karolina Malecka - technolog żywności i żywienia człowieka

Tematyka: Jak zapobiegać błędom żywieniowym w diecie dziecka? - nadmiar i niedobór wybranych składników odżywczych w diecie najmłodszych.
Prowadzenie: Karolina Malecka - technolog żywności i żywienia człowieka

Tematyka: Rodzice na zakupach i w kuchni - praktyczne wskazówki dotyczące wyboru produktów spożywczych, przygotowania oraz podawania posiłków przeznaczonych dla dzieci w okresie trzech pierwszych lat życia.
Prowadzenie: Karolina Malecka - technolog żywności i żywienia człowieka

 

IV CYKL "Dieta przyszłej mamy"

Tematyka: Domowe sposoby na... przepisy + rozszerzanie diety niemowlęcia (schematy karmienia niemowląt, przepisy)
Prowadzenie: Iwona Koprowska, certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka

Tematyka: Domowe sposoby na cd... domowa konserwacja żywności, domowe polepszacze smaków, przetwory, woda, napoje, słodycze, przepisy
Prowadzenie: Iwona Koprowska, certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka

Tematyka: Przeziębienia i alergie a odżywianie (alergia, dieta eliminacyjna, przeziębienia, przepisy)
Prowadzenie: Iwona Koprowska, certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka

 

 

  

 

Pierwszy cykl „Naturalnie będę karmić” skierowany był młodych mam oraz mam spodziewających się dziecka. Cykl poprowadziła Iwona Koprowska – certyfikowana doradczyni laktacyjna i dietetyczka. Tematyka spotkań oscylowała głównie wokół zagadnień dotyczących: sposobów karmienia dzieci piersią, korzyści żywieniowe i pozażywieniowe dla dziecka z karmienia piersią, ocena skuteczności karmienia. Nasza ekspertka służyła radą, jak należycie przygotować się do karmienia piersią, jak powinien wyglądać przebieg karmienia. Poruszana była tematyka przebiegu karmienia a rozwoju dziecka, karmienie a praca, odstawianie od piersi. Kontekstem spotkań była przede wszystkim druga z sześciu złotych zasad zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni. 

 

 

 

Kolejny cykl „Mama karmiąca i jej dziecko od kuchni” rozszerzał wcześniejszą tematykę o zasady żywienia mamy karmiącej i niemowlęcia. Podczas spotkań poruszane były tak ważne tematy jak: zapotrzebowanie i zasady żywieniowe dla kobiet w ciąży i mam karmiących, kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych. Ważnym elementem tych spotkań był tzw. „przegląd produktów” z naszych lodówek i półek sklepowych pod kątem produktów zalecanych i niezalecanych oraz wskazówki, jak czytać etykiety. Mamy miały też możliwość poznać przykładowe jadłospisy dla mam i dziecka. Całość spotkań odbywała się w kontekście publikacji, które również udostępniane były rodzicom tj. „Poradnika żywienia kobiet w ciąży” oraz „Poradnika żywienia dziecka od 1 do 3 roku życia”. 

 

 

 

 

Kolejnym realizowanym cyklem był cykl pn. „6 złotych zasad zdrowego odżywiania na 1000 pierwszych dni”.  Był to cykl spotkań dla rodziców, które miały na celu kształtowanie racjonalnych postaw żywieniowych u dzieci od najmłodszych lat, tak by owocowały w przyszłości dobrym zdrowiem i aktywnym trybem życia. Spotkania te prowadzone były przez Karolinę Malecką - technologa żywności i żywienia człowieka, szkoleniowca i absolwentkę Technologii Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie oraz studiów podyplomowych z zakresu dietetyki, gastronomi i żywienia człowieka na Uniwersytecie Rzeszowskim. Podczas spotkań rodzice mieli okazję zapoznać się z tematem żywienia dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa oraz produktów, których nie powinno zabraknąć w prawidłowo zbilansowanym menu najmłodszych. Kolejnym ważnym punktem spotkań było zagadnienie, jak zapobiegać błędom żywieniowym w diecie dziecka. Poruszana była tematyka nadmiaru i niedoboru wybranych składników odżywczych w diecie najmłodszych oraz tematu: rodzice na zakupach i w kuchni - praktyczne wskazówki dotyczące wyboru produktów spożywczych, przygotowania oraz podawania posiłków przeznaczonych dla dzieci w okresie trzech pierwszych lat życia.

 

Z sukcesem realizowane były również spotkania w kolejnym cyklu „Dieta przyszłej mamy”, podczas którego omawiane były przez ekspertkę zagadnienia dotyczące diety kobiet w ciąży i tuż po, tego jak zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze przyszłej mamy, czy i jak modyfikować jadłospis, aby stał się bogatszy, zdrowszy i bardziej naturalny. Dodatkowym elementem spotkań były przepisy, przykładowe jadłospisy zarówno dla mam jak też informacje związane z rozszerzaniem diety niemowlęcia. Spotkania te dotyczyły również: domowej konserwacji żywności, domowych polepszacze smaków, przetworów, wody, napoi, słodyczy oraz tematyki łączącej żywienie przyszłej mamy z tematyką przeziębień i alergii. Pani Iwona Koprowska opowiadała jak ważne jest właściwe odżywianie w kontekście problemów alergii, przeziębień. Szczególnym zainteresowaniem podczas spotkań cieszyły się przepisy podawane naszą ekspertkę.

 

 

Informacja o terminach spotkań (archiwum spotkań)

 

 

Informacje:
Katarzyna Szczęśniak
e-mail: k.szczesniak@okn.edu.pl
tel. 692-452-217

Dojazd:
Tramwaj: 1, 5
Autobus: 123, 139, 153, 193, 501

Miejsce
ARTzona Ośrodka Kultury im. C. K. Norwida,
os. Górali 4, Kraków
www.facebook.com/ARTzonaOKN
www.artzona.okn.edu.pl

*Program „1000 pierwszych dni dla zdrowia” to ogólnopolski program edukacyjny realizowany przez szeroką koalicję partnerów, którego celem jest wprowadzenie pozytywnych nawyków żywieniowych u kobiet ciężarnych i najmłodszych dzieci oraz zmiana negatywnych trendów związanych z dietą, zainicjowany przez Fundację NUTRICIA

 

 

Co nam dały spotkania 1000 pierwszych dni dla zdrowia, czyli efekty działań:

Została przeprowadzona szczegółowa edukacja wśród rodziców oraz opiekunów dotycząca 6 złotych zasad żywienia dzieci: prawidłowego żywienie podczas ciąży, karmienia piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia, zbilansowanej diety dziecka, odpowiedniej ilości witaminy D przez cały rok, ograniczenia soli i cukru w diecie, pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Warsztaty promowały i zachęcały do zachowań prozdrowotnych w codziennym życiu. Dzięki poszerzaniu wiedzy nt. prawidłowego odżywiania dzieci, warsztaty wykreowały wśród dorosłych dobre nawyki żywieniowe. Warsztaty znacząco podniosły znajomość zasad zdrowego żywienia oraz uświadomiły fakt, jak ogromny wpływ ma odżywianie dziecka na jego dalszy rozwój fizyczny, emocjonalny i intelektualny. Dzięki warsztatom przyszłe mamy miały możliwość rozpoczęcia procesu planowania karmienia naturalnego. Warsztaty przede wszystkim również przyczyniły się do promowania i wspierania podstawowej profilaktyki i ochrony zdrowia fizycznego wsparcia i aktywizacji rodziców w temacie zdrowego karmienia dzieci oraz promocji znajomości Programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

 

Organizator: Towarzystwo Ratowania Kultury w Nowej Hucie

Partner: Ośrodek Kultury im. C. K. Norwida w Krakowie, ARTzona OKN

 

 

 

 

 

Opowiedz mi Hutę +
ŁĄCZY NAS TEN SAM ŚWIAT szkoleniowy projekt integracyjny
INTER-CULTURAL DIMENSION
APLIKACJA KULTURA spotkanie finałowe
GRUNT TO BUNT konkurs muzyczny
Eko Bajka Warsztaty kreatywnego pisania / Razem Blisko Eko
KREATYWNA NOWA HUTA 2015 konkurs rozwiązany
APLIKACJA KULTURA
ARTzona nowohucka przestrzeń kreatywna modernizacja i remont
ZDROWE ŻYWIENIE I DIETA 1000 pierwszych dni dla zdrowia*
KREATYWNA NOWA HUTA cz. 1
KREATYWNA NOWA HUTA cz. 2
KREATYWNA NOWA HUTA podsumowanie
Stylowa Nowa Huta
Zatańcz ze mną
ReNewTown NEW POST-SOCIALIST CITY: COMPETITIVE AND ATTRACTIVE
Wiesz Działasz Zmieniasz
Na skróty:
© OKN 2013 :ARTzona / Ośrodek Kultury im. C.K.Norwida, os. Górali 5, 31-959 Kraków
site design_administration / studioGRADES